1. Amylas är en enzym som finns i munhålan och det bryter ner stärkelse. I magsäcken finns det en syra som heter pepsin och bryter ner protein.
2.Den första delen av alla tarmar är tolvfingertarmen. Det går en gemensam gång från lever och bukspottkörteln in i tolvfingertarmen, där igenom går maten efter att den har varit i magsäcken. Från bukspottkörteln går det bukspott som innehåller enzymer. Enzymerna fortsätter bryta ner maten i mindre bitar än vad dom redan är.
3. Näringen tas upp i tunntarmen.
4. Stärkelser är t.ex. pasta och potatis. cellulosa är det i träden. Druvsocker är det som finns i alla nyttiga frukter.
5. Godis, läsk, vitt bröd och olika onyttiga saker är snabba kolhydrater.
Vi säger att man äter en godispåse, då får man en snabb energikick och man blir väldigt piss och glad. Men det dåliga är att det försvinner snabbt gämfört med dom långsamma. En lågnsam kolhydrat är t.ex. pasta, potatis och ris, det gör så att kroppen bryter ner det under längre tid. Då håller kroppen energin och humöret uppe längre.
6. Proteiner används som byggmaterial till cellerna. Håret och musklerna består också av det. Protein får du i dig genom fick, kött, ägg m.m.
7. En viktig energikälla för våran kropp är fettet, det är uppbyggt av fettsyror och glycerol.
tisdag 14 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
1) Bra svar!
2) Hyggligt svar, men det går att vara mer detaljerad t ex att galla från gallblåsan finfördelar fettämnen som sedan kan brytas ned med enzymer från bukspottkörteln. Bukspottet innehåller även enzymer som bryter ned kolhydrater och proteiner innehåller ämnen som höjer pH-värdet.
3) Ok!
4) Njae, inte helt rätt. Stärkelse är långa spiralvridna kedjor av ihopkopplade glukosmolekyler som t ex finns i pasta. Cellulosa är också långa kedjor av ihopkopplade glukosringar, men har raka kedjor som vi inte kan bryta ned. Druvsocker (glukos) är en kolhydratring som består av kol, syre och väte.
5) Bra svar!
6) Men vad består protein av? Jo, ihopkopplade aminosyror.
7) Bra svar! /Johan
Skicka en kommentar